Zoeken naar artikelen:

Openklappen

Welk ICT bedrijf kiezen voor website ontwerp en website bouw?

Inhoudsopgave:

  1. Welke website bouwer kiezen voor website ontwerp en website bouw?
  2. Vergelijkbare referenties opvragen bij website ontwerp
  3. Een website bouwen is een proces
  4. Werkwijze van het ict bedrijf bij website design?
  5. Wat is de grootte van het ict bedrijf?
  6. Valkuilen bij keuze van website bouwer
  7. Ict consultant of adviesbureau automatisering als tip
     

Welke website bouwer kiezen voor website ontwerp en website bouw?

Het kiezen van het juiste ICT bedrijf voor uw website bouw en website ontwerp is een lastige taak. Van de tien offertes die u aanvraagt voor hetzelfde project krijgt u tien totaal verschillende verhalen terug van ICT bedrijven die soms wel een factor 100 of meer schelen in de prijs. Het maken van de juiste keuze bij website ontwerp en website bouw is echter belangrijker dan ooit:

Ongeveer 70% van de ICT projecten mislukt geheel of gedeeltelijk volgens de ICT barometer van Ernst & Young. Website bouw projecten zijn hier geen uitzondering op!

 

Van zolderkamer bedrijf tot automatiseringsgigant: hieronder vindt u een aantal tips die uw kansen voor het succesvol kiezen van een ICT bedrijf of website bouwer aanzienlijk kunnen verhogen. Lees ook het artikel: Website laten maken en zélf beheren zonder vast te zitten aan uw website design bureau?

 

Vergelijkbare referenties opvragen bij website ontwerp

Het belangrijkste is om eerst vergelijkbare referenties van de website bouwer na te bellen over website ontwerp en bouw. Wanneer een website bouwer geen vergelijkbare referenties heeft, dan betekent dit waarschijnlijk dat uw project de eerste proeftuin wordt voor de website bouwer betreffende uw website bouw. Proeftuin worden betekent meestal (veel) uitlopen op de planning, op budget en concessies doen op de wensen die gerealiseerd hadden kunnen worden en een nog veel grotere kans om tot de slechte 70% van de projecten te behoren.

Tevreden referenties zeggen weinig wanneer het niet vergelijkbare website projecten betreft, omdat het complexiteitsniveau bij een website bouwen sterk kan verschillen. Wanneer de referenties ontevreden zijn, probeer dan te achterhalen waar hem dit in zit. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat de referentie zelf te weinig energie in het traject heeft gestoken en bepaal of deze voorwaarden ook bij u van toepassing zouden kunnen zijn.
 
Nadat u de webbouwers met te weinig ervaring en slechte referenties heeft geschrapt kunt u verder met de selectie van ICT bedrijven om uw website te laten bouwen.

Een website bouwen is een proces

Vaak bekijken klanten een website als een product (zoals een auto). In de praktijk blijkt het echter meer een proces te zijn (het bouwen van een huis). Dit heeft te maken met de steeds snellere ontwikkelingen op het internet en de in de loop van de tijd veranderende wensen van de organisatie: een goed website systeem groeit mee met de organisatie in plaats van andersom. Deze veranderende wensen treden vaak al op tijdens de bouw van het systeem. Daarom is het belangrijk om het ICT bedrijf te vragen naar de flexibiliteit van het systeem; hoe zit het met de mogelijkheden en hoe gemakkelijk is het om latere uitbreidingen te doen die uw organisatie nodig heeft?

Wanneer het systeem niet flexibel genoeg is dan moet u telkens opnieuw beginnen (met informatie verlies) wanneer de situatie zich wijzigt. Nog erger is het wanneer uw organisatie zich neerlegt bij “dit kan het systeem nu eenmaal niet”: het niet benutten van de kansen leidt onherroepelijk tot verlies van nog meer middelen.

Let op of een leverancier zelf begint over mogelijke wijzigingen van uw kant tijdens het project; wanneer ze daar standaard geen rekening mee houden, dan betekent dat zeker extra kosten tijdens het traject (wensen wijzigen nu eenmaal).

Website bouw demo?
Vraag een demonstratie aan van onderdelen van het te kopen product. Dit geeft inzicht in de gebruikersvriendelijkheid van het product. Wanneer uw medewerkers gemakkelijker met het systeem kunnen werken, dan scheelt dat uw organisatie veel tijd op een later moment.

Werkwijze van het ICT bedrijf bij website design?

Omdat het bouwen van een website een proces is, is het belangrijk om het ICT bedrijf te vragen naar hoe het proces eruit gaat zien na het ondertekenen van de opdrachtbevestiging. Hoe gaat de leverancier bijvoorbeeld bij zijn website design om met wijzigingen van uw kant? Hoe gaat de leverancier om met klachten van klanten en waarover klagen klanten het meest bij een door hen geleverde website? Immers elk bedrijf heeft wel klagende klanten!

Denkt het ICT bedrijf of de website bouwer goed mee met het website ontwerp?
Wanneer een website bouwer goed met uw doelstellingen en website ontwerp meedenkt dan is dat een goed teken bij een ICT bedrijf. De kans is dan groter dat ze dit ook later zullen doen. Daardoor profiteert u mee van de ervaring die de website bouwer opdoet bij andere klanten waarvoor website bouw wordt uitgevoerd. Zeker wanneer ze vraagtekens zetten bij uw doelstellingen en daarvoor alternatieven aandragen, dan heeft u te maken met een kritische partner waar u nog veel plezier aan kunt beleven.

Meten is weten bij website bouw
Voor de website bouw is het belangrijk dat alles op uw website wordt gemeten en geëvalueerd. Hierdoor kunt u leren hoe bezoekers over uw website bewegen en kunt u bijstellen voor een maximaal resultaat op uw website doelstellingen (meer orders of informatie overdracht bijvoorbeeld). Een leverancier die bij zijn website bouw hier niets over vertelt of vraagt is niet geïnteresseerd in uw doelstellingen.

Wat is de grootte van het ICT bedrijf?

Wanneer een bedrijf minder dan vijf programmeurs in directe dienst heeft, dan betekent dit dat ze erg kwetsbaar zijn voor wat betreft capaciteit. Niet alle programmeurs zijn (als het goed is) bezig met alleen uw project. Daarnaast kan er eentje weggaan of ziek worden, waardoor er geen capaciteit rest om uw systeem verder te ontwikkelen of om problemen op te lossen wanneer dat nodig is.

Daarnaast betekent het dat de programmeurs minder in staat zijn om te leren van collega's en dat ze moeite zullen hebben met het handhaven van goede programmeerstandaarden of het werken aan een goede interne programmeer structuur. Wanneer de leverancier uitbesteed aan freelancers of het buitenland (india, oostblok, etcetera) dan hebben ze dezelfde problemen (met extra communicatieproblemen erbij). Een vaste kern van minimaal vijf voltijd programmeurs is dan ook van groot belang. Te grote partijen kunnen als nadeel soms weer teveel bureaucratie hebben; dat gaat ten koste van de flexibiliteit die u nodig heeft om van de kansen op internet gebruik te kunnen maken.

Is de klantenkring van het ICT bedrijf divers?
Hoe meer divers de klantenkring van het ICT bedrijf is, hoe groter de kans dat de ICT leverancier op de hoogte is van de belangrijkste ontwikkelingen op internet en dat ze niet leiden aan een branche tunnelvisie bij uw website bouw. Doordat leveranciers kennis vanuit andere branches kunnen overbrengen naar uw branche heeft u de mogelijkheid om een voorsprong op te bouwen ten opzichte van uw concurrenten.

Hoe lang bestaat het ICT bedrijf en de website bouw dienst?
Een ICT bedrijf dat korter bestaat dan vier jaar heeft nog weinig ervaring opgedaan en weinig (proces)standaarden kunnen ontwikkelen bij een specifieke website bouw dienst. Daarnaast zijn medewerkers dan minder op elkaar ingespeeld. Hierdoor neemt u een groot risico bij het website laten bouwen.

Valkuilen bij keuze van website bouwer

Wanneer u voor een website bouwer of een systeem kiest dan bent u aan die partij voorlopig gebonden. Weggaan betekent namelijk hoge kosten. Een dergelijke situatie bij website bouw heet een lock-in situatie en kan vervelende (kosten)consequenties hebben. Meer hierover leest u in het artikel over leverancier onafhankelijkheid.

Probeer ervoor te zorgen dat u slechts eenmaal een bedrag hoeft te betalen bij het laten bouwen van een website en dat u daarvoor ook beschikt over de bronbestanden van de applicatie, inclusief de rechten om eventueel de software later door een andere partij te laten aanpassen. Hiermee voorkomt u dat een faillissement/overname op termijn kan leiden tot het einde van uw (duur) betaalde systeem.

 

Licentiekosten (per maand of per jaar) betekenen dat u de applicatie huurt, niet dat hij uw bezit is. Tevens betekent dit dat u waarschijnlijk gebruik maakt van een standaard product waar weinig maatwerk aan mogelijk is. Na aanschaf een onderhoudscontract met flexibele uren (met korting!) is uiteraard wel een goed idee.

 

Fiscale tip: Wanneer u een systeem in één keer aanschaft dan wordt het uw bezitting en kunt u het in een paar jaar afschrijven. Daarnaast komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een extra investeringsaftrek (maximaal 25%).

Sesam open u
Belangrijk is dat het systeem open wordt geprogrammeerd. In de toekomst worden steeds meer systemen gekoppeld aan elkaar. Het zou jammer zijn als ieders systeem met elkaar praat, behalve dat van u. Vraag naar de mogelijkheden voor externe koppeling van uw systeem (op een later moment eventueel).

Van het kastje naar de muur?
Vraag of de website bouwer het systeem grotendeels zelf heeft ontwikkeld. Wanneer dat niet het geval is, dan betekent het dat de bouwer zelf in een lock-in situatie zit! Een veel voorkomend voorbeeld is een webbouwer die een open source (meestal gratis) of microsoft pakket levert. Wanneer deze vervolgens voor u maatwerk aanbrengt in de toekomst, dan weten de ontwikkelaars van het basis pakket (zoals Joomla, Mambo, Typo3, Microsoft) dit niet. Wanneer er vervolgens iets mis gaat tussen het maatwerk en de kern van het systeem (bijvoorbeeld door een noodzakelijke update) dan heeft de webbouwer geen controle over de basis, omdat de oorspronkelijke ontwikkelaars niets te maken hebben met uw maatwerk. Zo kunt u in een situatie terecht komen van het kastje naar de muur, met meestal nieuwbouw als gevolg (naast frustratie).

Zijn er mijlpalen in het website project?
Een professioneel website bouw traject bevat meerdere mijlpalen (opleveringen) zodat u op verschillende momenten uw input kunt geven op het proces. Wanneer u een groter project vanaf bijvoorbeeld 100 uur programmeren (deel als indicatie de offerte prijs door het door hen opgegeven uurtarief) wilt doen dan is het essentieel dat er eerst een prototype (een serie afbeeldingen is vaak al voldoende) in combinatie met een technisch ontwerp worden gemaakt. Anders is er een zeer grote kans dat u het systeem heel anders in uw hoofd heeft, dan de website bouwer. Let op of de website bouwer hiermee zelf aankomt; is dat niet het geval dan hebben ze te weinig ervaring met grotere projecten.

Wat zijn realistische uurtarieven bij website ontwerp en bouwen?
Webontwikkelaars hebben vaak een HTS opleiding hogere informatica en zijn erg gewild bij website ontwerp en website bouwen. Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor goede mensen zijn vaak uitstekend in de sector. Daarnaast is goede software en hardware nodig, een buffer voor opleidingen om bij te blijven en om projecten die uitlopen op te kunnen vangen zonder dat klanten direct in de buidel hoeven te tasten. Uurtarieven beneden de 70 euro betekenen dat een aantal van de genoemde voorwaarden niet zijn ingevuld. Realistische uurtarieven voor stabiele website bouw bedrijven liggen tussen de 80 en 110 euro, hoewel grote automatiseerders of detacheringbureaus vaak nog een stuk hoger kunnen zitten.

Is het website beheer systeem geschikt voor internet marketing?
De meeste website beheer systemen zijn niet geschikt voor het succesvol bedrijven van internet marketing en kosten u daarom later veel geld. Vraag daarom aan de website bouwer of ze ervaringen hebben met het werken met internet marketing bureaus. Bel vervolgens (één van) die genoemde bureaus op om te vragen of de website beheer systemen voor hen prettig waren om mee te werken en wat de resultaten waren in die projecten. Lees ook het artikel over website promotie: Werking van internet adverteren.

ICT consultant of adviesbureau automatisering als tip

Het inhuren van een externe ICT consultant of een adviesbureau automatisering voor een paar uren (hooguit een paar honderd euro) kan u veel kosten en zorgen besparen bij de keuze van een website beheer systeem. Het beste is om een andere website bouwer te vragen om te adviseren als ICT consultant; zij kennen het proces als geen ander en weten precies waar ze op moeten letten. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de website bouwer zelf niet meedoet aan de gunning van uw project en dat ze geen zaken doen met een ander bedrijf uit uw verlanglijstje om belangen verstrengeling te voorkomen. Door de ICT consultant of het adviesbureau automatisering ook vragen te laten stellen aan de bouwers en kritisch naar de offertecalculatie te laten kijken, kunt u er vanuit gaan dat de daadwerkelijke offerte lager zal uitvallen dan op het eerste gezicht leek.

Wouter Hoge is directeur van Webbouwers.com; een website bouwer die gespecialiseerd is in het werken voor andere internetbedrijven zoals communicatiebureaus, webbouwers en ICT bedrijven. Kijk op www.webbouwers.com voor meer tips en adviezen.

 

Heeft u vragen over de keuze van een ICT bedrijf bij website ontwerp of website bouwen of zoekt u een geschikte ICT consultant via een ervaren bureau automatisering, dan kunt u gebruik maken van het reactieformulier of een mail sturen naar info@managementkennisbank.nl.

 

Artikel downloaden

Welk ICT bedrijf kiezen voor website ontwerp en website bouw.pdf
(Welk ICT bedrijf kiezen voor website ontwerp en website bouw.pdf)

Download artikelen

Alle artikelen, zoals checklists, stappenplannen en visies kunt u gratis laten toezenden. U kunt alle artikelen downloaden. Heeft u vragen, kunt u het reactieformulier gebruiken

Naar download pagina