Opzet jaarrekening

Alle onderdelen van een commerciële jaarrekening

Gebruikt u uw jaarverslag of jaarrekening voor de aansturing van uw bedrijf?

Het klinkt wellicht raar, want een jaarverslag of jaarrekening wordt heel vaak gezien als een noodzakelijk document om de belastingdienst, kvk, aandeelhouders en andere stakeholders te informeren over het bedrijfsresultaat en de verantwoording van keuzes. Op zich jammer want het opstellen van een jaarverslag of jaarrekening kost erg veel tijd en geld. Het zou dan ook mooi zijn als u de structuur van de jaarrekening kunt gebruiken bij de aansturing van uw bedrijf.

De vraag is of uw accountant uw jaarverslag of jaarrekening zó kan inrichten dat u automatisch op elk gewenst moment de gewenste cijfers en kengetallen uit uw boekhouding kunt halen. Het voorbeeld van de commerciële jaarrekening dat u hiernaast gratis kunt opvragen is een leidraad om de opzet van de jaarrekening door uw accountant te laten veranderen.

Hoe kunt u een jaarverslag of jaarrekening commercieel inzetten?

De kern van de commerciële jaarrekening is dat u via een rapportage op elk gewenst moment kerncijfers uit uw boekhouding of administratiesystemen kunt halen waarmee u financiële beslissingen kunt onderbouwen. De opzet van de jaarrekening is hiernaast op te vragen, maar hieronder volgen een aantal uitspraken van organisaties die hun jaarverslag of jaarrekening commercieel inzetten:

  • “Ongelofelijk dat we nooit eerder de opzet van de jaarrekening hebben gebruikt om kengetallen te bepalen. Door de grootboeken net iets anders in te richten kunnen we op elk gewenst moment een ABC analyse van onze klanten maken”.
  • “Nooit gedacht dat we via de jaarrekening het gemiddelde debiteurentermijn binnen 6 maanden van 98 dagen naar 41 dagen konden terugbrengen”.
  • “Zelfs de doorlooptijd van offertes en het slagingspercentage van orders monitoren we nu via de jaarrekening opzet”.
  • “Opmerkelijk dat iedereen door inzicht in de kosten zich ineens veel meer inzet om de kosten te besparen of te beperken”.

Jaarrekening opzet downloaden

Uw naam (verplicht)

Bedrijf (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)